Wat is Wheelchairity?

Op zaterdag 01 juni organiseren wij, een groep vrienden, voor de achtste keer het Wheelchairity Festival op het Poelbosdomein in Jette. Wie ons niet kent, zal niet vermoeden dat aan de oorsprong van dat enorm leuke festival (al zeggen we het zelf) een euh... minder leuke gebeurtenis ligt. In 2012 organiseerden we Wheelchairity voor de eerste keer, eigenlijk als een éénmalig evenement. Om de tragiek van een auto-ongeval waar we samen inzaten achter ons te laten en om onze vriend Xander, die sinds dat ongeval in een rolstoel zit, een hart onder de riem te steken. Ondertussen zijn we aan onze achtste Wheelchairity toe en is ons evenement uitgegroeid tot een echt festival met geheel eigen insteek. Benieuwd hoe het allemaal begon en evolueerde? En wat het idee achter Wheelchairity is?

Nieuwjaar 2010

Daarvoor moeten we terug naar de oudejaarsavond van 2009. Met z’n vijven waren we op weg naar een nieuwjaarsfeestje toen we in botsing geraakten met een 4x4. Xander zat op de achterbank en brak zijn nek. Sindsdien is hij verlamd vanaf de borst en zit hij in een elektrische rolstoel. Gelukkig nieuwjaar zeg.

In 2012 wilden we een leuk evenement organiseren om samen die vreselijke gebeurtenis achter ons te laten. We wilden Xander (die een leven op wielen gewoon moest worden) een hart onder de riem steken en geld inzamelen voor hem (omdat leven met een handicap extra kosten met zich meebrengt. Of zo heeft hij ons toch wijsgemaakt).

Samen met Nymfe, de zus van Xander, en met de hulp van een heleboel enthousiaste vrijwilligers organiseerden we toen in 2012 de eerste Wheelchairity. De bedoeling was een éénmalig benefietfestival maar dat zijn er dus een paar meer geworden.

Wheelchairity 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8

Die eerste Wheelchairity was meteen een succes, al noemde we het toen nog een minifestival. Samen feesten, genieten van optredens, animatie en lekker eten en drinken. Veel leuker dan triest napraten over wat ons overkomen is. We vonden dat we daar niet konden stoppen. Niet alleen omdat de festivalsfeer enorm leuk was. We voelden dat Wheelchairity meer kon zijn dan een éénmalig benefietfestival.

De eerste keer zamelden we met Wheelchairity geld in voor Xander. Maar er zijn heel wat geweldige organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking die we konden steunen. Daarom zamelden we de volgende edities steeds geld in voor andere organisaties (U/Turn, Hachiko, Onafhankelijk Leven vzw, ADO Icarus, les fauteuils volants,..).

Daarnaast merkten we dat leven met een handicap extra drempels (alé gij) met zich meebrengt. Niet alleen de ontoegankelijke cafés als we samen iets wilden gaan drinken maar ook vinden we het jammer dat valide mensen vaak weinig in contact komen met mensen met een beperking.

Met Wheelchairity willen we mensen samenbrengen op een open, toegankelijk en sfeervol festival. Handicap of niet, op Wheelchairity dansen, feesten en genieten we allemaal samen. Wie al op Wheelchairity is geweest weet hoe hoe leuk dat is.

Daarmee zijn we op 1 juni alweer aan onze achtste editie toe. We zijn er zeker van dat Wheelchairity Festival 2019 ook weer een topeditie wordt. Hopelijk tot dan!